вторник, 15 февраля 2022 г.

Людина-океан: 220 років від дня народження В. Гюго

 


26 лютого цього року виповнюється 220 років від дня народження видатного французького письменника, драматурга, поета, публіциста, громадського діяча Віктора Гюго (1802-1885).

Творчість Гюго дуже різноманітна: романи, лірична поезія, драми у віршах і прозі, політичні промови в Палаті перів, численні листи.

Цікаві факти про письменника:

- Віктор Марі Гюго побачив світ у 1802 році. В один рік з ним народилися такі відомі письменники як, Вільгельм Гауф і Олександр Дюма(батько). Народився Гюго на паризькій вулиці, де жили склодуви. Будинок, в якому з’явився на світ  і провів час письменник, не зберігся до теперішнього часу. Останні роки життя письменник провів у власному маєтку, на вулиці, яку за життя письменника назвали «Авеню Віктора Гюго».

- Дитинство Віктор Гюго провів у роз’їздах: Марсель, Корсика, Ельба, Мадрид, Італія-це було пов’язано зі службою батька, який був генералом в наполеонівській армії. Але після кочового життя сім’я завжди поверталася в Париж. Численні подорожі вплинули на творчість майбутнього письменника, він все життя був романтиком в душі і завжди відстоював свої ідеали.

- Вже в 14 років Гюго почав пробу пера, але на жаль ці юнацькі твори не були опубліковані.

Крім письменницької діяльності він займався живописом. Його роботи — це в основному начерки, зроблені олівцем і тушшю. В даний час близько 4000 художніх ескізів знаходяться в різних колекціях по всьому світу.

- Популярність прийшла до письменника ще в юності, під час участі у конкурсі Академії, його вірші були помічені і отримали позитивний відгук. А вже в 17 років, за свої поеми Гюго отримує почесні премії, які і допомагають йому прокласти шлях в творче життя.

- Найвідомішим твором є Собор Паризької Богоматері. Це твір привернув увагу громадськості до собору, який під час написання твору вимагав ремонтних робіт.

- Віктор Гюго був противником смертної кари і домагався її скасування.

Письменник брав активну участь у політичному житті країни, брав участь в антиурядових заворушеннях. Рятуючись від переслідування поліції, був змушений тікати до Бельгії. У цій країні життя у письменника не склалося і врешті-решт він влаштувався у Великобританії, куди він переїхав з дружиною і дітьми. Далеко від Батьківщини письменник провів 18 років.

- Наймасштабніша і яскрава робота Гюго – це «Знедолені». На створення цього твору пішло 20 років. Роман відображає нерівність у суспільстві, боротьбу за справедливість.

-  Протягом 16 років Віктору Гюго довелося жити в готелі, у нього не було власного житла. Зараз у цьому номері є музейна експозиція, присвячена письменнику.

- У 39 років став членом французької Академії, а в 74 був обраний сенатором.

- Твори писав протягом 60 років. Після себе письменник залишив близько 50 томів романів і драм, більше 25 томів віршів і близько сотні томів наукових і публіцистичних (філософських) творів.

Письменник мав славу реформатора в літературі. Він намагався завжди бути в центрі нових тенденцій в моді, літературі та суспільному житті. Коли Віктору Гюго виповнилося 70 років, він не переставав відвідувати різні заходи для осіб молодого віку.

- Будучи вже хворим і перебуваючи вже в похилому віці, на той момент Гюго було 84 роки, письменник взяв участь у параді на свою честь, на цьому параді він застудився і захворів на запалення легенів, від пневмонії він помер.

Церемонія прощання у Віктором Гюго тривала десять днів. Попрощатися з письменником прийшло близько мільйона чоловік. Його тіло пронесли під Тріумфальною аркою в Парижі. Письменника поховали в Пантеоні.

- Письменник мав п’ять дітей. Четверо дітей померли за життя Гюго. Син Леопольд помер у дитинстві. Дочка Леопольдіна потонула разом зі своїм чоловіком, коли їй було 19 років. Другий син Чарльз помер в 44 роки від інсульту. Ще один син Франсуа Віктор помер у віці 45 років. І лише дочка Адель пережила свого батька і померла у віці 84 років в будинку для душевнохворих.

- На планеті Меркурій один з кратерів носить назву»Гюго». Ім’ям письменника названа станція метро і площа над цією станцією в Парижі.

- 30 червня в світі відзначають День Віктора Гюго, саме у цей день в 1862 році був опублікований останній розділ епічного роману «Знедолені».

- Українською мовою перекладено майже всі романи, драми та вірші Гюго. Багато зробив для популяризації його творчості в Україні Іван Франко, який високо цінив соціальні повісті «Останній день смертника» (1929), «Клод Ге» (1934). Франко переклав 8 віршів із збірки «Кари», 11 віршів із інших збірок, уривок із роману «Знедолені» під назвою «Ватерлоо», фрагмент антиклерикальної драми «Торквемада». Він також написав статтю «Сотні роковини народження В. Гюго».

Твори Гюго перекладали також Леся Українка, Олена Пчілка, Михайло Старицький, Павло Грабовський, Максим Рильський, Микола Бажан, Борис Тен, Михайло Рудницький, Віктор Шовкун, Сава Голованівський, Валерія О'Коннор-Вілінська та ін.

-  У творчій спадщині В. Гюго є й поема, присвячена Івану Мазепі —  «Мазепа» — поема вперше надрукована 1829 року. Натхненням для написання поеми «Mazeppa» стали поема Джорджа Байрона «Мазепа» та творчість Луї Буланже на тему Мазепи. Поема увійшла до збірки «Поезія сходу» (Les Orientales, 1829). Як епіграф до поеми Гюго узяв перший рядок твору Байрона — Away! — Away!

Що цікаво, сам про те не здогадуючись, Гюго напророчив незалежне майбутнє України у своїй поемі.

Твори письменника вже чекають на вас у бібліотеці!

 

Джерела:

https://historyurok.com.ua/tsikavi-fakty/nauka/literatura/pro-viktora-gyugo.html

https://dovidka.biz.ua/viktor-gyugo-tsikavi-fakti/

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%96%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%93%D1%8E%D0%B3%D0%BE

Зображення:

Автор: Comte Stanisław Julian Ostroróg dit WALERY (1830-1890) - French Government, Ministry of Culture, http://www.culture.gouv.fr/GOUPIL/FILES/CHROMO_TYPO.html, Суспільне надбання (Public Domain), https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20490

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7c/Victor_Hugo.jpg

 

                                                                                                      

Комментариев нет:

Отправить комментарий