среда, 6 марта 2013 г.

Нові книжки у бібліотеці!


Продовжуємо знайомство з новими надходженнями до нашої бібліотеки.  І сьогодні звернемо ваш увагу на  книжки з історії України, літературознавства  та спорту.

Історія

Сорока Ю.В. «Чигиринські пригоди»

 Протистояння об’єднаного козацько-московського війська і османського війська 1677-1678 років…

 

Сорока Ю.В. «Походи Богдана Хмельницького»

Походи Богдана Хмельницького 1648 року, а особливо його перемоги під Жовтими водами та Корсунем, створили умови для формування самостійної української держави – Гетьманщини.

 

Сорока Ю.В. «Безгетьмання та останній гетьман України»

ХІІ століття є чи не найтрагічнішим етапом в історії української держави. Останню спробу переломити хід подій і відродити гетьманат зробив Кирило Розумовський, та йому це не вдалося: указом імператриці Катерини ІІ він був позбавлений гетьманства, а Україна остаточно втратила незалежність.

Сорока Ю.В. «Чорна рада»

Остаточний розкол країни в ХІІ ст. закріпила Чорна рада, яка відбулася у червні 1663 року в Ніжині і знаменувала початок занепад гетьманщини, держави, створеної Богданом Хмельницьким.

Гончарук Т.Г. «Дем’ян  Многогрішний»

Історія життя Дем’яна Многогрішного вражає чималою кількістю зрад: зраджував він, зраджували його, але не слід забувати і про хай не надто вдалі, проте щирі й послідовні спроби гетьмана відстояти українську автономію.

Мицик Ю. «Тиміш та Юрій Хмельницькі»

Про гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького написано велику кількість досліджень. А от про його синів Тимоша (1632-1685), та Юрія (1641-1685), відомо значно менше, хоча вони зіграли неабияк роль в історії України.

Карнацевич В.Л. «Битва під Конотопом»

Битва під Конотопом , в якій українська армія під проводом гетьмана Івана Виговського разом з кримськими татарами перемогла цвіт московського війська, довгий час була однією з найтаємніших сторінок історії України.

Терещенко М. «Перший олігарх: Михайло Іванович Терещенко (1886-1956):надзвичайна історія життя мого діда, я її розповіла моя бабуся»

Книжка написана прямим нащадком легендарного роду Терещенків Мішелем. Автор спробував подивитися на події кінці ХІХ – першої половини ХХ ст.  очима свого діда – М.І. Терещенка.

Крижановська О.О. «Таємні організації і  масонській рух в Україні»

Автор висвітлює сутність, форми та сонові результати масонського руху в Україні від заснування у середині ХІІІ ст.  перших його лож до сьогодення.

Кузнецов А. «Бабий Яр»

В один день Бабий Яр стал известен всему миру. Каждый день здесь расстреливали евреев, русских, украинцев…

Гусєв О.П. «25 років віч-на-віч з Чорнобилем»

У книзі Олега Петровича Гусєва, заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварі на ЧАЕС, йдеться про боротьбу ліквідаторів за живучість атомної станції після вибуху у квітні 1986 року на 4 енергоблоці, перебіг подій, пов’язаних з діяльністю і закриттям цього аварійного ядерного об’єкту підвищеної небезпеки наприкінці 2000 року, подальших дій вже у ХХІ ст.

Літературознавство

Жулинський Микола  «Українська література: творці і твори: учням, абітурієнтам, студентам, учителям»

Для тих, хто вивчає чи викладає українську літературу, всіх небайдужих до історії й сучасності української словесності.

Панасенко Т.М. «Іван Котляревський»

Безсмертна «Енеїда» і вічно юна «Наталка Полтавка»з часом не тьмяніють і не губляться, а зачаровують нових читачів. Ім’я їхнього автора , основоположника й першого класика нової української літератури, назавжди вписане в історію української і світової культури.

Ушка лов Л.В. «Григорій Квітка-Основ’яненко»

Григорій Квітка-Основ’яненко – перший український прозаїк, талановитий драматург, творчість якого мала значний вплив на розвиток української літератури…

Ушка лов Л.В. «Панас Мирний»

Панас Мирний – людина, без якої не можна уявити історію української культури. Твори письменника завжди викликають неабиякий інтерес  читачів.

Вознюк В.А. «Ольга Кобилянська»

Ольга Кобилянська – відома українська письменниця. Її творча спадщина велика і різноманітна.

Спорт

Тимохин И.И.  «Сектор высоты»

Книга о выдающемся запорожском спортсмене Владимир Ященко,  прославившем Запорожье, Украину и Советский Союз фантастическими рекордами по прыжкам в высоту.

Кузьмін Г.Ю. «Билиці та вигадки нашого футболу»

Заслуженому журналісту України Георгію Кузьміну пощастило спілкуватися не з однією збірною футбольних зірок, бути свідком безлічі матчів, турнірів, живичних подій  кромки поля і за його лаштунками.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий