воскресенье, 13 октября 2013 г.

Козацька слава України


Якщо Ви цікавитеся історією рідної держави, пропонуємо Вашій увазі книжкову виставку у якій представлені як історичні праці, так і твори художньої літератури:

1. Гнеденко А.М., Гнеденко В.М. За други своя или все о козачестве.
Ця книга про козацтво; її сторінки відроджують дух козацького життя, завзятий, безстрашний, просякнутий братньою любов'ю і гідністю честі.
2. Гончарук Т.Г. Дем’ян  Многогрішний
Історія життя Дем’яна Многогрішного вражає чималою кількістю зрад: зраджував він, зраджували його, але не слід забувати і про хай не надто вдалі, проте щирі й послідовні спроби гетьмана відстояти українську автономію.
3. Грушевський М.С. Про Батька Козацького Богдана Хмельницького
Михайло Грушевський розглядає біографію гетьмана Хмельницького від молодих років, особливу увагу звертаючи на його діяльність як лідера повстання й державного діяча.
4. Запорожці: до історії козацької культури
У збірнику зібрано найрізноманітніші мвтеріали з питань історії запорозького козацтва, зокрема з питань культури козаків, які створили багато високохудожніх історичних дум і пісень, літописів, творів живопису і архетиктури, козаків, котрих називають "лицарями Бароко" .
Книга ілюстрована багатьма кольоровими та чорно-білими репродукціями творів давнього українського мистецтва.
5. Карнацевич В.Л.  Битва під Конотопом
Битва під Конотопом , в якій українська армія під проводом гетьмана Івана Виговського разом з кримськими татарами перемогла цвіт московського війська, довгий час була однією з найтаємніших сторінок історії України.

6. Куліш, Пантелеймон. Чорна рада
Перший україномовний історичний роман, написаний Пантелеймоном Кулішем 1846 року. У цій «хроніці історичних подій» автор відтворив відомі історичні події — чорну раду у Ніжині, яка відбулася 1663 року.
7. Кулиняк Д.І. Соловецький в'язень. Останній кошовий Січі Запорізької: Історичний нарис.
У липні 1991 року минуло 300 літ від дня народження останнього кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського. Тривалий час ця героїчна постать української історії або замовчувалася, або ж висвітлювалася скупо і тенденційно. Хто він: Царський слуга, який впав у немилість, чи національний герой України, борець за кращу долю нашого народу? Відповіді на ці болючі питаня, розповіді про 112-річний життєвий шлях Петра Калниша, про складну епоху, на яку припала його діяльність, - у цій книзі.
8. Малик В.К. Таємний посол
У тетралогії «Таємний посол» розповідається про боротьбу українських військ з татарськими загарбниками у другій половині ХІІ століття, про трагічні події в Україні після чигиринських походів та про оборону Відня.
9. Мицик Ю. Тиміш та Юрій Хмельницькі
Про гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького написано велику кількість досліджень. А от про його синів Тимоша (1632-1685), та Юрія (1641-1685), відомо значно менше, хоча вони зіграли неабияк роль в історії України.
10. Морозенко М. Іван Сірко великий характерник
Життя І. Сірка овіяне легендами і сповнене карколомних пригод. Він народився незвичайною людиною, з особливим даром характерництва, що допоміг йому здобути багато перемог, і перед усім – над собою.
11. Мушкетик Ю.М. На брата брат
У романі «На брата брат» відтворено події, що розгорталися в Україні за часів гетьмана Виговського, коли після смерті Богдана Хмельницького боротьба за державну незалежність вилилася у братовбивчу війну. Через долі героїв роману братів Журавок автор зображує страшну трагедію цієї війни: люди однієї крові стають ворогами – брат іде на брата – і голови свої кладуть, не здобувши ні слави, ні волі, ні правди.
12. Мушкетик Ю.М. Останній гетьман. Погоня
До книги Юрій Мушкетика увійшли два романи – «Останній гетьман» і «Погоня». У центрі першого роману – визначна історична постать, державний діяч, останній керманич козацької України Кирило Григорович Розумовський. Роман «Погоня»  –  захоплююча історія про козака-характерника, якому й чорт не брат, про його сумні та веселі пригоди на довгому шляху з Січі додому.
13. Мушкетик Ю.М. Яса
В центрі роману відомого майстра сучасної української прози Юрія Мушкетика, лауреата Державної премії ім. Т. Шевченка, — історична постать, кошовий отаман Запорозької Січі Іван Сірко, який ще за життя став легендою, бо під його проводом запорожці не програли майже ні одного бою. Все своє життя славетний кошовий віддав Україні: заради неї — щоб боротися з ворогами — він покинув домівку, заради її свободи полягли сини Сірка.
14. Наливайко Д.С. Козацька християнська республіка (Запорозька Січ у західноєвропейських історико-літературних пам’ятках)
Книжку присвячено героїчній історії козацької християнської республіки – Запорозької Січі, відображеній у західноєвропейських джерелах, історіографії та літературі XVI–XIX століть. Багатющі матеріали систематизовані і в значній частині видаються на Україні вперше.
15. Павленко С. О. Іван Мазепа як будівничий української культури
Епоха Мазепи (кінець XVII – початок XVIII ст.) – це не стільки злет до певного рівня культурного життя, скільки небачений до того розквіт на теренах України творчості, духовних набутків.
16. Потоцкий В.А. Битвы за украиские земли
Все про найбільш знакові бої в українській історії. Окремі розділи книги присвячені битвам запорізьких козаків.
17.  Реєнт О.П., Коляда І.А. Усі гетьмани України
Українська Гетьманська держава за роки свого існування мала 17 гетьманів. Усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя вони присвятили все своє життя, поставивши за мету вибороти звільнення українського народу від панування чужинців.
18. Рибак Н.С. Переяславська рада
Розв'язанню двох основних завдань присвятив свою Богдан Хмельницький
життя: звільнення України від чужоземного ярма і об'єднанню України з Росією. Досягнення цієї цілі він домагався з усією силою своєї могутньої волі, своєї невичерпною енергії. На службу своєї великої ідеї він поставив свій блискучий талант організатора, видатні якості полководця і воєначальника, своє мистецтво чудового дипломата.
19. Рутківсткий, Володимир. Джури козака Швайки
Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ви знайдете відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського — одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого… Для дітей старшого шкільного віку.
20. Савченко В.А. Павло Скоропадський – останній гетьман України
Оцінювати гетьмана Скоропадського можна і як «лиходія», і як «праведника», але саме своєю неоднозначністю він і цікавий. Лев Троцький називав його українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.
21. Сорока Ю.В. Безгетьмання та останній гетьман України
ХІІ століття є чи не найтрагічнішим етапом в історії української держави. Останню спробу переломити хід подій і відродити гетьманат зробив Кирило Розумовський, та йому це не вдалося: указом імператриці Катерини ІІ він був позбавлений гетьманства, а Україна остаточно втратила незалежність.
22. Сорока Ю.В. Походи Богдана Хмельницького
Походи Богдана Хмельницького 1648 року, а особливо його перемоги під Жовтими водами та Корсунем, створили умови для формування самостійної української держави – Гетьманщини.
23. Сорока Ю.В. Чигиринські пригоди
Протистояння об’єднаного козацько-московського війська і османського війська 1677-1678 років…
24. Сорока Ю.В. Чорна рада
Остаточний розкол країни в ХІІ ст. закріпила Чорна рада, яка відбулася у червні 1663 року в Ніжині і знаменувала початок занепад гетьманщини, держави, створеної Богданом Хмельницьким.
25. Старицький М.П. Богдан Хмельницький
Роман-трилогія  класика українскької літератури присвячений визвольній боротьбі країнськог народу.
26. Чухліб Т.В. Український гетьманат: проблеми міжнародного утвердження.
У праці розкривається проблема утвердження Українського гетьманату як суб’єкта міжнародних відносин Центрально-Східної, Південно-Східної та Східної Європи раннього нового часу. В контексті відносин між Варшавою, Москвою, Стамбулом і Стокгольмом висвітлюється міжнародно-політичний статус козацької держави протягом XVII ст. – на початку XVIII ст.
27. Яворницький Д.І. Запорожжя в залишках старвини і переказах народу
Книга є науковим дослідженням, але разом із цим написана живою простою мовою, легка у читанні, і як на мене, буде дуже цікава всім кого цікавить подібна тематика.
28. Яворницікий Д.І. Історія запорізьких козаків (І-ІІІ том)
На багатому документальному матеріалі в популярній формі всебічно висвітлюється життя запорізького козацтва.

Окрім цього, фонд бібліотеки також містить довідники і підручники з історії України, окремі розділи яких присвячені періоду козацтва, а також збірки переказів і легенд про героїчне минуле козацької України. Отож чекаємо на Вас! 





2 комментария:

  1. Christina, спасибо за интересный пост, с удовольствием прочитала.
    Зашла на Ваш блог с библиотечного компьютера, нет никаких помех, вредоносных ссылок и прочее. Всё нормально. Может, это у меня домашний комп глючит?
    Удачной Вам рабочей недели!

    ОтветитьУдалить
  2. Спасибо, что зашли! Всегда рада читателям! Проверяла блог на Яндексе, Гугле и прочих сайтах онлайн-проверки - все нормально, нет ни вирусов, ни вредоносных ссылок. Проверила также и сайты с которых загружала java-scriptы и html-коды - все хорошо! Чему я очень рада, так что можете смело заходить на наш блог. Но, все равно, спасибо, за подсказку.
    Кстати, можно просто Кристина.
    Надеюсь, с Вашим компом все нормально. И Вам удачной недели!

    ОтветитьУдалить