пятница, 12 декабря 2014 г.

Люди полинової зорі

Зойкнула Земля чаіним криком:
- Сину, вбережи і захисти!
Вийшла мати із іконним ликом:
- Йди, синочку, хто ж коли не ти?
Спалахнуло небо, впало крижнем
- Сину, вбережи і захисти!
Вийшла жінка з немовлятком ніжним:
- Йди, коханий, хто ж  коли не ти?

14 грудня в Україні традиційно проводиться День вшанування  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію ХХ століття, що сталася 26 квітня 1986 року. Ця пам'ятна дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року.
Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС. Цей День пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції.
…Не до подвигів і не до звершень:
Ви ж собою людство заступали.
Та серця, мов кремені, не вгасли,
Залишались іскрами на тверді.
Тільки жити в нас бунтує спрага
Та продовжить пісню родоводу.
А лишилась вірності присяга.
Батьківщині. Матері. Народу.
Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у нашій бібліотеці відбулася зустріч ліквідаторів, під час якої  присутні згадували тих, хто пішов з життя; вітали зі світом тих, хто ціною власного здоров’я рятував світ…







Приємною несподіванкою для нашої бібліотеки став подарунок голови суспільної організації «Союз Чорнобиль» м. Луганська Олександра Іванова. Відтепер читачі матимуть змогу ознайомитися зі спогадами учасників ліквідації наслідків аварі на ЧАЕС.
Завідюча бібліотекою Цемкало Т.Ю. та О. Іванов



Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога, не покидає людей, пов'язаних зі скорботним часом ядерного апокаліпсису. Чорнобильська біда надовго залишиться в нашій пам'яті. Ще довго ми будемо, відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров'ям, життям.
 Джерела:



Комментариев нет:

Отправить комментарий