понедельник, 30 января 2017 г.

Наяйскравіші книжки України у 2016 році

Леонід Кононович. Чигиринський сотник

Роман є переможцем у номінації «Проза»  премії Держтелерадіо.
Леоніда Кононовича звикли вважати засновником кримінального жанру в українській літературі, але його роман «Чигиринський сотник» — щось зовсім інше. Це гостросюжетна оповідь про козака, що немов зринув із надр стародавньої легенди, безтурботного мандрівника в нетрях язичеської міфології, і в той самий час лицарський роман, «козацьке фентезі», де національна традиція перегукується із чужоземними містичними практиками, а чудове багатство мови сполучається з бойовою динамікою історичної саги. Це по-справжньому екстремальне читання, несподіваний і гострий погляд на наше минуле й «український світ».
Лицарі Дикого Поля.  Ярослава Дегтяренко

Лауреат премії «Коронація слова» у номінації «Романи».
Дійство цього захопливого роману розгортається в епоху Хмельниччини. Саме в цей період було покладено перший камінь сучасної української держави. Жодна нація не виборювала своєї свободи, не обстоювала своєї гідності так, як це робили наші предки в XVII столітті. У книзі описано цікаві та маловідомі факти з історії України, зображено звичаї, побут, складні суспільні та релігійні відносини, висвітлено причини початку Національно-визвольної боротьби нашого народу. Події роману охоплюють період від літа 1647 року до початку 1649-го. У книзі докладно й у подробицях, практично день за днем описано події літа 1648 року, складну політичну ситуацію, у якій опинилася Україна без надійних союзників.
Але головне, що роман про кохання. Персонажі роману – прості українці тієї епохи, які хотіли спокійно жити, кохати, мати сім’ї, дітей, але яким довелося виборювати своє право на гідність та свободу.
Забуття. Таня Малярчук

Переможець премії Книга року ВВС
Це книжка, у якій переплітаються дві сюжетні лінії, історична та сучасна: політика і мислителя В’ячеслава Липинського та жінки з теперішнього, яка з його допомогою шукає шлях до себе.  Це роман про час, пам’ять,  державність, про сутність речей і про вміння одночасно дивитися назад і вперед.
Чарівний світ. Тимофій Гаврилів

Кращий «європейський» роман за читацькими уподобаннями.
Випереджаючи всі юнацькі футурології в прозі, «Чарівний світ» Тимофія Гавриліва розповідає насамперед про те, як воно ведеться у наших закордоннях, про які сучасні «діти індиго» не дуже чули.
Загалом це типова проза поета-перекладача. А також типовий «роман речей», себто оповідь і сповідь предметного світу і заодно «фактурне» чтиво в стилі Марселя Пруста, Йозефа Рота і Бруно Шульца.
Жуйка.  Марія Козиренко


Шорт-лист конкурсу  «Сучасне фентезі».
У світі є все, чого ти хочеш, і все, чого боїшся. Ця невелика книжка аж ніяк не претендує охопити щось більше, ніж одну людську мрію. Тут забагато випадковостей, вигадок, колонаукових нісенітниць і настільки очевидної правди, що інакше, ніж «казка для тих, хто не став дорослим», цю історію не назвеш…
Моя божевільна. Андрій та Світлана Клімови

Кращий роман про Розстріляне Відродження, лідер продажів.
Столичний Харків приголомшений повідомленням про самогубство Петра Хорунжого, яскравого прозаїка й полеміста, літературного лідера свого покоління. Самогубця не залишив ані заповіту, ані записки, але в руках його прийомної доньки опиняється таємний архів письменника,який містить записи, що з надзвичайною точністю прорікають долі близьких йому людей і дають змогу зазирнути далеко в майбутнє. Ці розрізнені, дивні й іноді болісні нотатки, своєрідна містична хронологія епохи, глибоко змінюють життя тих, кому довелося в них зазирнути, - адже «вимислу та гри уяви в них не більше,ніж у приходських книгах, де реєструють дати смерті, хрещення й укладення шлюбів».
ДНК (С.Жадан, Ю.Винничук, І.Карпа, Фоззі, А.Кокотюха, В.Рафєєнко, М.Кідрук)

Краща стилізація року за читацькими уподобаннями.
У не дуже віддаленому майбутньому звичайний український студент Андрій Чумак стає піддослідним у науковому експерименті: розшифровка генетичного коду дасть йому змогу особисто пережити найяскравіші моменти з життя предків. Сім історій у книжці – сім спогадів, які дивним чином зберігалися десь у структурі ДНК нащадка протягом 150 років. Ще чотири секретні складові – і науково-фантастичний роман неочікувано перетворюється на правдиву розповідь про батьків і Батьківщину: про пошуки справедливості й гіркі розчарування, перемоги й поразки. Пошматована, розкидана по світу примхами долі, родина Чумаків утратила головне – зв’язок поколінь. Чи не в цьому полягає трагедія всього українського народу? І хто вчиться на наших помилках?
Джерела:

Комментариев нет:

Отправить комментарий