вторник, 28 ноября 2017 г.

Книги і кіно: "Сторожова застава" В. Рутківського


У жовтні цього року світ побачив український пригодницький фільм-фентезі «Сторожова застава». Але, мабудь, не всім глядачам відомо, що стрічка знята за однойменним романом Володимира Рутківського.


Сюжет

Звичайний український школяр, Вітько Бубненко з села Воронівка вирішує більше довідатися про історію рідного краю. Він та його друзі звертають увагу на таємничу печеру в Чортовому Яру – й унаслідок загадкового випадку Вітько опиняється в 1097 році, там, де колись проходила межа між землями русичів та половців. Він знайомиться з праукраїнськими героями Ільком, Олешком, Добринею й навіть з самим Володимиром Мономахом. Невдовзі Вітько стає свідком та учасником небезпечних та захопливих пригод.

Цікаві факти про книгу та фільм
- Початкова редакція повісті була написана ще в 1986 році. Друком повість вийшла лише у 1991 році у журналі «Однокласник». Згодом, у 2001 році повість вперше була надрукована окремою книгою у одеському видавництві «Друк», це видання повісті було удостоєно найвищою в Україні відзнакою для дитячої літератури — премією імені Лесі Українки.Через декілька років, 1 вересня 2012 року, повість була надрукована також і у видавництві «А-ба-ба-га-ла-ма-га».
- У 2013 році кінопроект за романом Володимира Рутківського «Сторожова застава» переміг у 5-му конкурсі Державного агентства з питань кіно, отримавши часткове фінансування.  А 12 жовтня 2017 року екранізацію презентували в кінотеатрах України. Режисером фільму став Юрій Ковальов, сценарій написали відомий український дитячий письменник Сашко Дерманський та кіносценарист родом з Маріуполя - Ярослав Войцешек.
- Пісні для сандтреку фільму написала низка відомих українських музикантів. Зокрема, Фагот з гурту ТНМК виконав пісню «Мантра», а акапельний гурт Пікардійська терція виконав пісню «Наша земля».
- 10 жовтня 2017 року Укрпошта випустила ювілейну поштову марку на якій зображені три українських богатиря: Ілько та його побратимами-богатирі Олешко та Добриня. Поява цієї поштової марки була приурочена до початку українського прокату фільму за романом Володимира Рутківського «Сторожова застава», в якому головними героями виступають троє богатирів: Ілько, Добриня та Олешко.
 - 24 жовтня 2017 року за мотивами фільму вийшла відеогра для мобільних пристроїв в жанрі баштового захисту — «Сторожова застава: оборона». Це перша українська гра за фільмом, в якій використана технологія доповненої реальності.
Джерела:


Комментариев нет:

Отправить комментарий