понедельник, 26 октября 2020 г.

Час чаклунів, чудес та жахів

 


Наближається  найбільш  таємничий та містичний день в календарі – Хеловін або День усіх святих.   Свято відзначається у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Що цікаво, кожна країна робить це по-різному.

Так, наприклад, у Німеччині люди свято не уявляють без замка Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння. Людям хочеться побачити нечисть, і саме для того в останній день жовтня в замок з'їжджаються тисячі людей. За повір'ями, саме в переддень Дня Всіх Святих привид господаря цього замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі.

В Іспанії  свято відзначають не один, а цілих три дні. До того ж і називається тут свято по-своєму – День мертвих. Іспанці вірять, що в ці дні всі покійні повертаються на землю. Крім Іспанії, таке повір'я і, відповідно, подібні традиції святкування і у всіх іспаномовних країнах Латинської Америки.

У Великобританії, як таких традицій нема, тому в останній день жовтня головне їхнє заняття - виготовлення ліхтарів з гарбузів. Як і в багатьох інших європейських країнах на території яких знаходяться старовинні замки, у Великобританії є місце масового паломництва в дні Хеловіна - це форт Емхест в місті Четем. Саме тут, традиційно організовується спеціальне дійство зі спуском в підземні лабіринти замку. При цьому організатори придумують спеціальні «сюрпризи» для більшого залякування туристів, а також продумують спеціальний музичний супровід до прогулянки.

Але найкращі традиції святкування цього свята, напевно, у США і Канаді. Адже саме звідси поширилися гарбузові ліхтарі і дитяче «колядування». Свято в цих державах настільки популярне, що місцева влада завжди до кінця листопада прикрашає вулиці у відповідному стилі. Для Північної Америки Хеловін – це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь.

У Китаї  свято називається Днем поминання предків. Звичайно, було б дивно чекати тут появи американських гарбузових ліхтарів та інших традицій «з Заходу», але все ж свічки і ліхтарі - невід'ємний атрибут китайського Хеловіна. Разом з їжею і водою вони ставляться перед фотографіями покійних предків. Навіщо це все? Найбільший народ світу таким чином вірить, що їх предки подорожують, у тому числі заходять у свій старий будинок. Ліхтар потрібен для освітлення дороги, їжа з водою – щоб «підживитися». А ввечері китайці допомагають духам предків дістатися назад, на небеса, виготовляючи для цього спеціальні паперові човни, які до вечора слід спалити. Саме з димом від цього вогню предки і зможуть повернутися назад.

Щодо України, то тут все проходить доволі скромно. Але в і нашій країні стають все більш популярними костюмовані вечірки та прикрашання оселі яскравими гарбузами.

А ми пропонуємо нашим читачам яскраву тематичну книжкову виставку з цікавою літературою. Адже погодьтеся, осінь – це чудовий час для читання містичних історій  J:

 




 




Джерело інформації про традиції святкування:

http://library.kntu.kr.ua/helouin.html

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий