среда, 23 июня 2021 г.

До Дня Конституції України



28 червня Україна відзначатиме День Конституції.

    Цікаві факти про Основний Закон України

День Конституції України – є єдиним державним святом, яке закріплене в самій Конституції України. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проект Конституції на одному засіданні без перерв.

   Голосування відбувалося за кожною статтею окремо і цілими розділами. О 9:18 ранку 28 червня 1996 року за Конституцію України проголосували в цілому. Таким чином 321 голосами (з 300 необхідних) було введено в дію Основний Закон України.

Міжнародне співтовариство визнало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Витоки української Конституції: історичний екскурс

    Україна може похвалитися багатовіковою історією конституційного процесу. Знаменита Конституція українського гетьмана Пилипа Орлика була опублікована ще на початку XVIII століття – в 1710 році. Документ встановлював права та обов'язки членів Війська запорізького, і за оцінками істориків, став однією з перших європейських конституцій Нового часу. В силу Конституція Орлика, однак, так і не вступила.

    З розпадом Російської Імперії, Україна отримала шанс на незалежність, яку спробувала реалізувати, в тому числі, і прийняттям власного основного закону. Центральна Рада УНР затвердила Конституцію 29 квітня 1918 року. Цей день, на жаль, став останнім днем існування Центральної Ради – вона була повалена гетьманом Української Держави Павлом Скоропадським. Апарат Скоропадського, в свою чергу, опублікував «Закон про тимчасовий державний устрій України» – установчий документ, в якому закладалися основи української державності.

    З приходом радянської влади конституційний процес України припинився. Конституції УРСР публікувалися в 1919, 1929, 1937 і 1978 роках. Лише розпад Радянського Союзу дозволив країні відновити розробку власного основного закону і затвердити його у 1996 році.

    22 серпня 2011 року в Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Автори ідеї пояснили, що задум такого проекту в тому, аби привернути більше уваги громадян до законодавства. Мініатюрна рукописна книжечка "Конституція України", розміром 2х3 сантиметри, включає 160 рукописних сторінок, літери висотою не більше 1 міліметра можна читати без окулярів. Її створення зайняло приблизно два місяці.

  

Комментариев нет:

Отправить комментарий