воскресенье, 24 октября 2021 г.

Книжки кольору осені. Частина І

 


1. Роман Іваничук  «Осінні узори»

Це книжка про звичайних людей, добірка новел і оповідань, написаних у різні роки, з сюжетами, вихопленими просто з життя. Це своєрідна сповідь письменника-життєлюба, літописця  своєї епохи. В його творах можна знайти атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам’яті автора. Тут є все — радість, печаль, краса, усмішка, кохання, надія і сміх. А головне — в оповідках (як їх називає автор) є мудрість.

 

2. Софія Андрухович "Фелікс Австрія"

Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Звичайне місто на кресах «щасливої Австрії», в якому живуть, страждають, нероздільно закохуються, захоплюються наукою і шарлатанськими виступами всесвітньо знаних ілюзіоністів, розважаються на балах і карнавалах, ходять на шпацер і ховають таємниці у різьблених комодах. І на тлі епохи, яка для нащадків щораз більше обростатиме міфами про ідилічне життя, – долі двох жінок, що переплелися так тісно, як стовбури дерев – у нерозривному зв’язку, який не дає ні жити, ні дихати, ні залишитися, ні піти.

 

3. Юрій Винничук "Груші в тісті"

Збірка автобіографічних оповідань. У них автор розповідає про Львів кінця 1970-х - початку 1980-х років, тобто про свою молодість: коли він фарцував, вчився в інституті, служив у лавах армії і... любив. Тому у "Грушах..." - безліч історій, наповнених шаленим гумором та львівським колоритом.

 

4. Теодозія Зарівна " Хроніка від жінки"

В одному із музеїв пропадає безцінний раритет — картина із XIII століття, портрет великого князя. Молода жінка-мистецтвознавець вирішує її знайти. Історія пошуку в криміналізованій країні переплітається з власне історією — часом перебування при владі самого великого князя, історією його єдиної любові, яка коштувала йому корони.

В іншому творі авторка робить спробу розповісти, що діється по той бік екрана, як робиться сучасне телебачення з усіма його красивостями, драмами і підводними течіями.

                5. Ірен Роздабудько "Ліцей слухняних дружин"

Сюжет  роману  розгортається навколо ліцею в якому виховують молодих дівчат. Ці дівчата в майбутньому стануть ідеальними дружинами, але тільки для тих, хто заплатить за них найвищу ціну. Дівчина на ім’я Пат – вихованка цього ліцею, яку переконують: усе, що відбувається за межами закладу, не варте уваги, а справжнє життя полягає у покірному служінні своєму майбутньому чоловікові. Та випадкове знайомство із саксофоністом, який завітав до їхнього закладу під час розслідування вбивства однієї з вихованок, відкриває їй очі: те, чому їх навчали, насправді омана, існує інше життя – вільне та прекрасне. Намагаючись відборонити свою свободу, вона втікає з закладу й опиняється на вулиці, до якої зовсім не пристосована. Чи зможе вона вижити у світі, про який нічого не знає?

 

6. Тетяна Белімова "Трояндовий джем"

У збірці зібрані дуже різні твори. Є тут і ранні оповідання, і новели, написані нещодавно. Проте об’єднують їх, звісно ж, теплота, доброта й бажання трішки розрадити читача в нашому непростому сьогоденні.

 

7. Ірина Славінська «Історії талановитих людей»

– продовження популярної серії «Теплі історії», майже всі книжки якої стали українськими бестселерами.

Що в цій книжці? Життєві історії людей, яких ми всі знаємо і любимо.

Далі буде...

#рекомендуємо_прочитати

Комментариев нет:

Отправить комментарий