понедельник, 7 февраля 2022 г.

Пригоди та подорожі Жюля Верна

 


Жуль Верн (1828-1905) — французький письменник, який вважається одним з засновників жанру наукової фантастики.

 Народився майбутній письменник у місті Нант 8 лютого  1828 року. Він був найстаршою дитиною у сім'ї, а загалом у сім'ї було п'ятеро дітей. Батько Жуля Верна працював адвокатом і син після закінчення школи був змушений піти по стопах батька і так він почав вивчати юриспруденцію в Парижі, але його любов до літератури змусила його піти по іншій стежці й він кидає навчання на юриста і йде працювати в театр, де пише комедії, лібрето й розповіді.

 В 1863 році у тижневику «Журнал для освіти й відпочинку» виходить друком перший роман з циклу «Незвичайні подорожі» — «Подорож до центру Землі». Після успіху першого роману, Жуль Верн вирішує й надалі працювати в цьому жанрі, він супроводжує захопливі авантюри своїх героїв все більш майстерними описами неймовірних, але, тим не менш, ретельно продуманих наукових «чудес», які були народженні його уявою. Всього за життя Жуль Верн написав 66 романів і 54 з них входять у цикл «Незвичайні подорожі», найпопулярніші з яких: «Подорож і пригоди капітана Гаттераса», «З Землі на Місяць», «Діти капітана Гранта», «Навколо Місяця», «Двадцять тисяч льє під водою», «Навколо світу за 80 днів», «Таємничий острів», «Михайло Строгов», «П'ятнадцятирічний капітан».

 У своїх романах Жуль Верн описує наукові винаходи та досягнення, які на той час здавалися лише фантастикою, але через деякий час стали реальністю, у всіх своїх ранніх книгах автор наголошує, що прогрес — це благо. У творчості французького письменника можна чітко простежити боротьбу добра і зла.. В його книгах на читачів чекають не тільки захопливі описи техніки, подорожей, а також і яскраві та живі образи благородних героїв, симпатичних та дивакуватих вчених.

 

Коли його творчість починає приносити прибуток, то письменник купує собі яхту і відправляється у плавання. І так в 1859 році він побував у Англії та Шотландії, а 1861 році у Скандинавії. Таким чином його основним місцем роботи був кабінет на яхті. У другому плаванні письменник відвідує Сполучені Штати, а згодом ще й Африку та країни Європи.

 У своїх останніх роботах письменник підіймає питання про використання науки в злочинних цілях, але ці книги ніколи не були настільки популярними, як його попередні твори.

 Згодом письменник захворів на цукровий діабет й втрати взір, але він не залишив літературу і почав надиктовувати свої романи, а 24 березня 1905 року він помирає у себе в домі. Після смерті письменника у нього в архіві залишилася картотека, що включає понад 20 тисяч зошитів з відомостями з усіх областей людського знання на той час. На могилі Жуля Верна встановлено пам'ятник з лаконічним написом: «До безсмертя і вічної юності».

Запрошуємо до бібліотеки ознайомитися з творами автора!

 Джерела:

https://book-ye.com.ua/authors/zhul-vern/

Зображення:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Jules_Verne_in_1892.jpg/800px-Jules_Verne_in_1892.jpg

Автор: Ch. Herbert, Amiens. http://www.collections.musee-bretagne.fr/ark:/83011/FLMjo247067 - [1], Суспільне надбання (Public Domain), https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3256330

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий