четверг, 29 ноября 2012 г.

СНІД: людство під загрозою / веб-огляд


1 грудня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом, метою якого є підвищення обізнаності про цю інфекцію та демонстрування міжнародної солідарності перед обличчям пандемії. 1 грудня назвали Міжнародним днем боротьби зі СНІДом за ініціативою Генеральної асамблеї ООН у 1988 році.

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який вражає імунну систему людини, знижуючи при цьому протидію організму захворюванням. Під егідою Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я діє міжнародна медична організація AIDS Care Education and Training з метою профілактики і турботи про людей хворих на СНІД у різних країнах Європи, Африки, Азії, Америки й Австралії. 1 грудня з 1988 року відзначається як Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Синдром набутого імунодефіциту вперше було зафіксовано в США у 1983 році. Впродовж двох місяців хворий помер. Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою. Сам по собі СНІД не є смертельною хворобою, але функціонування його вірусу в організмі впливає на імунну систему так, що навіть проста нежить може призвести до смерті людини. Джерело інфекції — безпосередній носій ВІЛу. Зараження можливе при:


ВІЛ не передається через поцілунок, спільному користуванні туалетом або ванною, посуду, при рукостисканні, через укуси комах.



Яка різниця між ВІЛ та СНІД?

ВІЛ означає Вірус Імунодефіциту людини. Цей вірус є причиною СНІДу. Іноді ВІЛ називають "вірусом СНІДу". СНІД означає Синдром Набутого Імунодефіциту, вірус проникає в організм людини і руйнує його імунну систему. Імунна система є частиною людського організму, що допомагає нам боротися з інфекціями і хворобами. СНІД є синдромом. Іншими словами, це сполучення захворювань та симптомів. Людина, заражена ВІЛ, може прожити довгі роки, перш ніж цей вірус призведе до СНІДу. Ця схема ілюструє різницю між ВІЛ і СНІД. Після того, як вірус попадає в організм людини, проходить близько трьох місяців, і в організмі з'являються антитіла до ВІЛ, які можна знайти за допомогою тестів. ВІЛ поступово послабляє імунну систему, опір організму інфекції стає настільки слабким, що в організм легко проникає цілий ряд інших інфекцій, що викликають різні захворювання і погіршують стан здоров'я людини.



Що треба знати про СНІД?

Заболевание развивается медленно, в течение нескольких лет единственным признаком болезни может быть увеличение лимфатических узлов. Затем начинаются подъём температуры, длительные расстройства кишечника, потливость, похудание. В дальнейшем возникают воспаления лёгких, гнойничковые и герпетические поражения кожи, сепсис (заражение крови), злокачественные опухоли, преимущественно кожи. Всё это приводит к смерти больного. Диагноз СПИДа может установить только врач.



Профілактика захворювання на ВІЛ / СНІД

На сьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування, тому головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування. У зв'язку з цим, необхідно: приймати правильні щодо свого здоров'я рішення, намагатися протистояти таким факторам ризику, як потреба експериментувати, самоутверджуватись під тиском з боку однолітків та наркодільців; уникати випадкових статевих контактів, бо чим більше сексуальних партнерів, тим вищим є ризик інфікування. Застосування презервативів значно знижує можливість інфікування.



Молодь та СНІД: серйозний погляд

Проблема епідемії ВІЛ/СНІДу продовжує залишатись актуальною як в Україні, так і в цілому світі. Як не прикро, але Україна займає одне з перших місць в Європі за темпами розповсюдження ВІЛ інфекції. За неофіційними даними, сьогодні в Україні ВІЛ інфікованими є понад 1% населення країни. ВІЛ-інфекція - захворювання, яке ослаблює імунітет людини - вражає переважно молодих людей віком від 18 до 27 років. Головними чинниками розповсюдження ВІЛ серед молоді є вживання ін'єкційних наркотиків і незахищені статеві стосунки. На сайті також можна переглянути відеоролик, присвячений проблемі СНІДу та ВІЛ



Сервер Міністерства охорони здоров'я України.

 На ньому представлена інформація про реалізацію державної політики у сферах охорони здоров'я та благополуччя населення. Висвітлюються останні новини у сфері охорони здоров'я, нормативно-правові акти. Окремо приділено увагу актуальним проблемам, ВІЛ/СНІДу.



ЦЕ ОБОВ'ЯЗКОВО ТРЕБА ЗНАТИ

10 основних фактів, які молодь має знати про ВІЛ/СНІД



Україна проти СНІДу

СНІД, або Синдром набутого імунодефіциту — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), яке пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання. Під егідою Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я діє міжнародна медична організація AIDS Care Education and Training з метою профілактики і турботи про людей хворих на СНІД у різних країнах Європи, Африки, Азії, Америки й Австралії.



СНІД, ВІЛ – «Чума ХХ століття»

Скільки про СНІД не писали і не говорили, чомусь кожен з нас вважає, що ця хвороба існує тільки не поруч  з нами  – не в нашому місті чи селі, не в нашій області, не в нашій країні. Проте статистика річ уперта, а ми з вами маємо нині страшні цифри: кожен 100-й мешканець України – ВІЛ інфікований. За даними ООН, щороку СНІД – «чума ХХ століття » забирає життя 5 млн. осіб. Зараз на планеті біля 150 млн. інфікованих. Це тільки офіційна статистика. Україна входить в пятірку у світі за темпами поширення цієї хвороби. Зараз за офіційною статистикою, ВІЛ та СНІД інфікованих в Україні біля 200 тис. осіб. Абсолютна більшість інфікованих ВІЛ особи віком 20 – 39 років. ВІЛ, як інші віруси, наприклад, грипу, герпесу, – дуже малий мікроорганізм, який не можна побачити за допомогою звичайного мікроскопу.



Про СНІД та наркоманію

Як свідчить статистика, в країні йде невпинний процес поширення наркоманії серед неповнолітніх і розповсюдження СНІДу. З початку 90-х років в Україні число наркозалежних щорічно збільшується на 10-12%, з цього числа на дорослих приходиться тільки 27%, тоді як на підлітків – 60%, а на дітей у віці від 11 до 14 років – 13%. Тому виникає нагальна потреба в розгортанні широкої роз’яснювальної та профілактичної роботи серед підростаючого поколін­ня.


Показники поширення СНІДу в Україні у 2012-2012 роках.

Комментариев нет:

Отправить комментарий