четверг, 26 сентября 2019 г.

Бібліотерапія


Науково підтверджено, що читання – потужна оздоровча процедура, тому в провідних клініках світу навіть ввели новий метод лікування – бібліотерапію.
Бібліотерапія як засіб допоміжного лікування використовується у багатьох країнах світу (США, країни Європи та Азії). На професійній основі здійснюється медиками та бібліотекарями, які володіють теорією та практикою лікування читанням. Об’єктами впливу бібліотерапії є дорослі і діти – як здорові фізично, але з травмою душі, так і люди, які мають аномалії в розвитку, вади зору, слуху тощо.
Наприклад, 2013 р. у Великобританії затверджена державна програма, відповідно до якої лікарі можуть призначати пацієнтові в якості лікування книгу зі спеціально створеного списку рекомендованої літератури (для кожної психологічної проблеми прописується своя книга, яку легко можна відшукати у бібліотеках країни), а фахівці асоціації читання рекомендують читати книги із затвердженого списку самостійно.
Лікувальну книгу, при бажанні, може підібрати для себе кожен. Потрібно лише пам'ятати головні принципи бібліотерапії: твір має бути захоплюючим, а читання   має не тільки приносити задоволення, але і змушувати думати. Бажано, щоб головний герой потрапляв в ситуації, подібні до тих, що траплялися колись з вами і переживання про які турбують вас до сих пір. Також книга повинна або вселяти оптимізм і віру в краще, або омивати душу, залишаючи відчуття світлого смутку.
В Україні бібліотерапія також знаходить практичне застосування у бібліотеках: укладаються рекомендаційні списки літератури, організовуються книжкові виставки тощо.


 Ми підготували для вас книжкову виставку-пораду:
 Класична література. Розмірена  розповідь дає відчуття стабільності. Чужі помилки змушують задуматися про свої. Показання: універсальний засіб при стресах, неврозах, нав'язливих станах.
 Детективи і пригоди. Тренують уважність, логіку, посидючість, спостережливість. Закручені сюжети добре відволікають від сумних думок і проблем. Показання: при нав'язливих станах, психозах.
 Наукова фантастика, фентезі. Розширює межі можливого, загострюючи до крайності ситуації і вчинки, дають можливість пацієнту прийняти без страху свої думки і бажання і допускати їх наявність у інших. Показання: при фобіях (страхи). Настійно рекомендується пацієнтам, що живуть «в футлярі» і за суворим розкладом.
Поезія. Чіткий ритм нормалізує процеси, що протікають в організмі. Вірші налаштовують на позитив, вселяють віру в свої сили. Показання: при депресіях. Читання віршів використовується в логопедичних заняттях при відновленні після інсульту.
Казки і фольклорна література. У легкій формі навчають правилам спілкування, вчать спостережливості. Показання: при гіперактивності у дітей і хронічному непослуху важких підлітків.
Гумористична література. Знімає тривожність, вчить безконфліктної техніці спілкування. Показання: підліткам – в перехідному віці; підвищує настрій в післяопераційний період.
Філософська і духовна література. Дає уявлення про цілісність світу і місце людини в ньому. Показання: при гострих стресах, хронічних депресіях.
Тож обирайте книжкові ліки!

Комментариев нет:

Отправить комментарий