вторник, 23 ноября 2021 г.

У вирі української літератури: веб-добірка онлайн бібліотек

 


http://www.ukrlib.com.ua/

Бібліотека української літератури “УкрЛіб”

Онлайн-бібліотека УкрЛіб була заснована на зламі тисячоліть - в далекому 2000-му році. Сьогодні вона позиціонує себе як найбільша в інтернеті електронна бібліотека української літератури. За допомогою цього проекту засновники намагаються популяризувати українську мову і культуру та плекати любов до рідної літератури новим поколінням.

У бібліотеці є кілька основних розділів, це “Українська література”, “Світова література”, “Навчання”, “Літературознавство” та “Матеріали російською”. У свою чергу літературні розділи мають підрозділи “Сучасна література”, “Народна творчість”, “Біографії” та “Критичні статті”.

Книжки можна читати безпосередньо на сайті, або завантажити в найбільш прийнятному форматі: DOCX, RTF, HTML, EPUB, MOBI, PDF.

https://libruk.com.ua/

Українська електронна бібліотека “Libruk

На ресурсі Libruk зібрано різні за жанром твори українських письменників-класиків та сучасних авторів. Всі книжки поділені на два великих розділи - українська література та світові бестселери. Також існує можливість завантажити на Libruk свої твори, що без сумніву сподобається молодим українським авторам.

Всі книжки доступні у найбільш популярних електронних форматах FB2, EPUB та MOBI.

Окрім цього, книжки можна читати за допомогою інтегрованої онлайн-читалки, яка дозволяє налаштувати під себе відображення тексту та запам'ятовує останню прочитану сторінку.

http://ukrclassic.com.ua

Електронна бібліотека “Українська література”.

Електронна бібліотека оріентована на студентів, школярів та будь-яких поціновувачів української літератури. На цьому ресурсі є можливість отримати вільний доступ до кращих творів класичної української літератури, з якими зазвичай починають знайомство ще в школі. Для зручної роботи з матеріалами сайту всі письменники структуровані за алфавітним покажчиком. Вибравши потрібного автора читачу відкриється сторінка зі списком усіх необхідних матеріалів, що відносяться до цього письменника. В цей список входять детальна і скорочена біографії, твори, скорочені твори та перекази, аналіз і характеристики книжок та шкільні твори. Цей перелік допоможе повторити раніше прочитану книжку, підготуватися до ЗНО, або швидше виконати домашнє завдання.

Всі книжки електронної бібліотеки “Українська література” можна читати прямо на сайті, або завантажити в один клік в форматах DOCX, FB2, PDF, DJVU для читання на мобільному телефоні, планшеті або електронній книзі.

http://chytanka.com.ua/

Дитяча публічна онлайн-бібліотека “Читанка”.

"Читанка" спеціалізується на україномовних ілюстрованих книжках. Автори проекту сканують старі дитячі книжки з малюнками для того, щоб поділитися ними з сучасними дітьми. Щоб знайти потрібну книжку варто скористатися авторським, алфавітним або систематичним каталогом. В перших двух розділах книжки розташовані за автором чи найменуванням, а в другому вони згруповані по наступних розділах: “Зарубіжні”, “Українські”, “Дитячі”, “Пізнавальні”, “Повість”, “Оповідання”, “Казки”, “П`єси”, “Віршовані твори”, “Гумор”, “Журнали”, “Підручники” і т.д.

Всі книжки в "Читанці" можна завантажити в єдиному форматі DJVU, тому їх можливо читати тільки на планшетах чи рідерах, які підтримують цей стандарт електронних книжок.

http://ukrlit.org/

Публічна електронна бібліотека української художньої літератури “УКРЛІТ.ORG”.

Публічна електронна бібліотека української художньої літератури розпочала свою роботу ще в 2005 році зі збірки творів кількох авторів. Відтоді бібліотека доопрацьовувалась і наповнювалась новими книжками. Основними розділами бібліотеки є українська література, переважно класика, тлумачні словники, транслітерація та інші твори для школярів, студентів, вчителів та широкого загалу.

Художня література українською мовою:

http://e-bookua.org.ua/

Художня література українською мовою “E-bookua.org.ua

В онлайн-бібліотеці зібрана велика колекція книг здебільше художнього напрямку. Сайт має такі розділи як “Класика”, “Біографії”, “Історичні романи, пригоди”, “Фантастика, фентезі”, “Детективи, боєвики”, “Любовні романи”, “Сучасна проза”, “Наука і освіта”, “Батькам і дітям”. Якщо ви віддаєте перевагу не читанню, а прослуховуванню книжок, то для вас на сайті присутній розділ “Аудіокниги”.

http://www.ukrcenter.com/%D0%9B%D1%96%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0

Література українською  на порталі «Український центр». У розділі представлені як твори українських авторів, так і зарубіжних. Зручна навігація та тематичні добірки.

http://bukvoid.com.ua/library/

Електронна бібліотека “Буквоїд” містить не тільки твори, а й рецензії, розповіді про останні події світу літератури тощо. Зручний пошук творів за алфавітом.

https://chtyvo.org.ua/

Чтиво — це вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури.

Метою діяльності даної е-бібліотеки є поширення і популяризація україномовних творів серед читачів.

Джерела  інформації:

https://megabite.ua/articles/10-najkrashih-onlayn-bibliotek-z-elektronnimi-knijkami-ukrainskou-movou.html

https://studway.com.ua/grandiozna-dobirka-bibliotek/

 

Також рекомендуємо для ознайомлення перелік онлайн-бібліотек від Бібліотеки Вінницького державного педагогічного університету ім.. М. Коцюбинського, що налічує  239 корисних посилань:

https://library.vspu.edu.ua/html/ellib.htm

Зображення:

https://pixabay.com/ru/photos/%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b6%d0%bd%d1%8b%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%b8-5211309/

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий