среда, 28 апреля 2021 г.

Міжнародний день собак-поводирів

 

Міжнародний день собак-поводирів (Guide Dogs Day), відзначають щороку в останню середу квітня, в цьому році припадає на 28 квітня.

 


У цей день прийнято привертати увагу суспільства до цих особливих собак, які безвідмовно і самовіддано супроводжують своїх незрячих господарів, забезпечуючи їм безпеку і незалежність.

Міжнародний день собак-поводирів — привід дізнатися більше про те, як унікальні собаки змінюють життя своїх незрячих господарів на краще. Коли ви наступного разу на вулиці або в громадському місці побачите людину з білою тростиною і з собакою-поводирем, задумайтеся про те, що ця людина в надійних висококваліфікованих лапах, і що підготовка такого чотириногого помічника – це результат праці багатьох людей: фахівців та волонтерів.

 


Собаки-поводирі зустрічаються з 79 року нашої ери, коли на розкопках у Помпеях були помічені картини собак-поводирів, що використовуються для допомоги незрячим. Собаки-поводирі використовувалися в різних країнах протягом століть, таких як древній Китай і середньовічна Європа.

 Лише в середині IXX століття стали з’являтися перші закони про визнання собак-поводирів. У 1838 році, коли Британський Парламент звільняє від сплати ліцензійних зборів за «пастуші породи собак» і «тих, кого незрячі люди тримають в якості провідників». В 2010 році у США прийнятий The Americans with Disabilities Act (Закон про американців з інвалідністю), який встановив правові норми для людей з інвалідністю, які потребують собак-поводирів.

 На початку XX століття почалася підготовка собак-поводирів для незрячих. Перші школи для підготовки собак-поводирів були створені в Німеччині під час Першої світової війни з метою підвищення мобільності ветеранів, які втратили зір в результаті військових дій. У 1929 році була створена перша школа в США (в Нешвіллі, штат Теннессі; з 1931 року – в Моррістауне, Нью-Джерсі). У Великобританії подібні школи були створені в 1931 році.

 В 1934 році була створена Асоціація собак-поводирів для незрячих.

У Німеччині в 80-х роках минулого століття в знак подяки за полегшення життя сліпих людей на території Берлінського зоопарку собакам-поводирям спорудили пам'ятник.

  У Сіднеї є пам'ятник собаці-поводирю по кличці Донна. Вона служила вірою і правдою своєму господареві i занесена в книгу рекордів Гіннеса, як собака-поводир довгожитель.

  Вірні чотириногі друзі безвідмовно і самовіддано трудяться в будь-яку пору року, терпляче стежачи за кожним кроком господаря. Вони стають очима, слухом або ногами для своїх господарів.

  Досвід показує, що найкращими для цієї мети є собаки породи лабрадор, а також німецька вівчарка. У Німеччині собака-поводир є в кожного десятого інваліда зору. За кордоном, у багатьох країнах державні органи піклуються про виховання таких собак. У США вперше на законодавчому рівні були закріплені норми співіснування собак-поводирів. Незрячим віддають навчених тварин безкоштовно. В Чехії вже давно діє школа з підготовки собак-поводирів. У Угорщині, Румунії собака-поводир — повноцінний член суспільства.

 Нагадаємо, що відповідно до статті 26 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи та організації зобов’язані створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю (у тому числі осіб з інвалідністю, які використовують засоби пересування та собак-поводирів) до об’єктів фізичного оточення.

 В Україні, на жаль, залишається актуальною проблема підготовки і сертифікації собак-поводирів, а також трапляються випадки дискримінаційного характеру та непорозуміння коли незрячий приходить з собакою-поводирем до якогось закладу чи намагається скористатись транспортом.

Але в зв’язку з вiйськовими дiями на Сході країни, чимало наших вiйськовослужбовцiв, на превеликий жаль, повертаються iз зони АТО з ушкодженими органами зору.  Тому зараз  в країнi розгортається робота з вивчення досвiду iнших країн по  пiдготовцi собак-поводирів. Адже від цього залежать тисячі життів, які можуть стати зовсім іншими завдяки чотирилапим друзям, щирим, відданим і надійним.

 З метою привернення уваги до важливого питання, обміну досвідом і напрацювання рекомендацій для закріплення на законодавчому рівні питання собак-поводирів у Ужгороді проводився Всеукраїнський форум «Теоретичні та практичні аспекти застосування собак-поводирів у Україні». На форумi зібралися представники громадських організацій з усієї України, в тому числi представники Українського Товариства Сліпих та Кінологічного клубу України.

Джерела:

http://zaklyk.org.ua/?p=3339

http://slavutichlib.com.ua/kalendar/eventdetail/20812/-/mizhnarodnyi-den-cobak-povodyriv

Зображення:

https://img.tsn.ua/cached/1588139493/tsn-39e40e7436a3d6b560ed018f4e4f6552/thumbs/990x540/dc/de/6544c9d95c76a9551a33936219badedc.jpeg

https://petsukraine.com/wp-content/uploads/2019/02/2-sob-mini.png

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий