понедельник, 17 января 2022 г.

День Соборності

 

22 січня  Україна відзначатиме одне з найважливіших державних свят, роль якого в історії країни важко переоцінити, – День Соборності України.

День Соборності України щороку відзначається в одну й ту ж саму дату – 22 січня,  саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Акт злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням про становлення нації, а ідея соборності українських земель набула державного статусу. Об'єднання мало і практичний аспект, адже обидві держави потребували концентрації збройних сил та взаємної допомоги для захисту своїх територій.Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого і демократичного збирання територій в єдиній суверенній державі. Консолідація базувалася на таких принципах, як історичне самоусвідомлення спільності, ідеали свободи і незалежності, добровільне волевиявлення, опора на власні політичні і матеріальні ресурси.

 Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.



 У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась 22 січня 1918 року - прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР.

Комментариев нет:

Отправить комментарий