воскресенье, 9 января 2022 г.

Петро Могила в духовній історії України

 


10 січня виповнюється  425 років від дня народження Петра Симеоновича Могили (1597–1647), українського церковного та культурно-освітнього діяча, богослова, митрополита Київського, Галицького і всієї Русі (з 1633 р.)

 *Дату народження подано за Українською літературною енциклопедією (далі – УЛЕ), інтернет-ресурсами; за іншими даними народився 30.12.1574 р., 30.12.1596 р., 31.12.1596 р.

Петро Могила був вихідцем з давнього молдавського боярського роду. Він народився 31 грудня 1596 року. Батько хлопця загинув. Мати разом з сином мусили покинути Молдавію та переїхати на українські землі Речі Посполитої, де їх прийняли родичі. Освіту Петро Могила розпочав здобувати у Львівській братській школі, а продовжив у навчальних закладах Польщі, Голландії, Франції. Він володів грецькою та латинською мовами і досить швидко опанував богословську науку.

Після повернення до Речі Посполитої він пішов на військову службу, брав участь у Цецорській та Хотинській битвах. По завершенні служби Петро Могила почав часто спілкуватися з його наставником ще із братської школи Іовом Борецьким, що й вплинуло на його рішення прийняти чернечий постриг.

Згодом Петро Могила став архімандритом Печерської лаври, а в 1632 київським митрополитом. Українська православна церква відігравала значну роль в політичному житті населення тогочасної України. Захист православ'я в той період був захистом національних прагнень українського народу. Для відновлення авторитету православної церкви Петро Могила розпочав поступове проведення реформи церкви, першим кроком якої стало налагодження суворої дисципліни з-поміж ченців і духовенства. Для нагляду за церковним життям Петро Могила запровадив посади двох митрополичих намісників. Контроль за духовним життям повинні були здійснювати єпархіальні собори.

Петро Могила був автором двох надзвичайно важливих церковних книжок — «Служебника» й «Требника».

Протягом 14 років Могила очолював українську православну церкву. Багато зусиль і праці доклав Могила для захисту і розвитку православ'я в Україні. Він об'єднав школу Київського братства з лаврською внаслідок чого виникла Києво-Могилянська колегія – перший вищий навчальний заклад в Україні. Навколо Могили об'єднувалися визначні вчені і культурні діячі.

Зусиллями Петра Могили реставровано святу Софію в Києві, яка на той час була напівзруйнована і впродовж багатьох століть занедбана. Він реставрував церкву Трьох Святителів, і церкву Спаса на Берестові.

Золота доба митрополита Петра Могили закінчилася з його несподіваною смертю 1 січня 1647 року. У своєму заповіті, написаному незадовго до смерті, визначний український першоієрарх ствердив свою вірність православній вірі такими словами: "У святій вірі, в якій народився, виховався і з волі й ласки Божої достоїнство митрополиче, недостойний, на собі маю, в ній же хочу вік свій закінчити, стати перед величчю Господа мого".

У 6 грудня 1996 році Священний Синод Української Православної Церкви Московського Патріархату канонізував Петра Могилу як місцевошанованого святого. 12 грудня 1996 року освячений архиєрейський собор Київського Патріархату канонізував Петра Могилу як Святителя.

8 грудня 2005 року ім'я свт. Петра внесено в календар з благословення Святійшого Патріарха Алексія II і піднісено його до загальношанованих святих. Згідно рішення Священного Синоду Української Православної Церкви від 1 квітня 2015 року (журнал № 15), ім'я митрополита Петра внесено до списку Собору Вінницьких святих.

 Цитати Петра Могили:

Безділля породжує гріх.

Ледве люди починають жити, а вже смерть над ними різноманітні сіті наставляє.

Ніхто-бо, хто ненавидить, себе не утримає, і не збереже, і не знайде.Три речі є до вподоби Богу і людям: згода братів, милосердя до ближніх і згода між чоловіком та дружиною.

Щаслива є та душа, яка сама себе судить.

 Увічнення пам'яті

На честь святителя Петра Могили названі: вулиці в різних населених пунктах України; Києво-Могилянська академія; Церква в Херсоні. Встановлені пам'ятники

на території Києво-Печерської Лаври, в селі Михайлівка-Рубежівка, на території МАУП. Також є нагрудний знак «Петро Могила».

 Джерела інформації:

https://nlu.org.ua/calendar_dat.php?year=2022&month=1

https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/gruden/31/1596-narodyvsya-petro-mogyla

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE_%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D0%B0

 Зображення:

Автор: Невідомий - http://orthodoxy.org.ua/uk/tserkva_i_kultura/2007/12/05/12466.html,

 Суспільне надбання (Public Domain), https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4144435

 

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий