вторник, 19 марта 2019 г.

Постать Івана Мазепи (1639-1709) в історії України


20 березня виповнюється  380 років від дня народження найвідомішого гетьмана Війська Запорізького, видатного діяча української історії – Івана Степановича Мазепи (1639-1709). 

Постать Івана Мазепи  вважається однією з найзагадковіших в українській історії. Дискусія, полеміка щодо оцінки його діяльності досі триває у науковій та  популярній літературі. Причиною тому, напевно,  є  великий масштаб цієї особистості, яку важко збагнути, вмістити у певні рамки. Пропонуємо вам дізнатися більше про  видатного українця, скориставшись переліком посилань:

Детальна біографія Івана Мазепи, що розповість про державно-політичну діяльність; підтримку  розвитку освіти і культури, меценатську діяльність тощо.
До речі, сайт повністю присвячено  видатному українцю. Тут можна знайти цікаві факти про життя та діяльність Івана Мазепи, ознайомитися зі статтями та публіцистичними нарисами, які присвячені йому, переглянути відео-матеріали.
Іван Мазепа: 5 подвигів і заслуг в ім’я України. Протягом свого гетьманства І.С. Мазепа намагався зміцнити міжнародний імідж України, сприяти економічному, культурному  та освітньому розвитку рідної держави. Джерело містить інформацію, що допоможе більше дізнатися про цю неординарну людину.
Інститут Історії України: Іван Мазепа. Детальна енциклопедична стаття про життя та діяльність видатного гетьмана. Містить перелік посилань на наукові праці, які також присвячені видатному українцю.
Вікіпедія про Івана Мазепу.  Розгорнута стаття, яка розповість не тільки про життя та політичну діяльність Івана Степановича, а й про його культурну спадщину та вшанування пам’яті.
Іван Мазепа – загадка української історії. До вашої уваги цікаві  факти з життя легендарного гетьмана.
Цікаві документальні факти про Івана Мазепу. Іванові Мазепі не вдалося здійснити потаємну мрію свого життя – створення незалежної української держави, але те, що він як патріот наважився не закрити, а поставити це питання з відповідною гостротою для наступних поколінь, є найголовнішим його скарбом-заповітом нащадкам.
Джерело зображення:

Комментариев нет:

Отправить комментарий