воскресенье, 28 февраля 2021 г.

Всесвітній день котів

 


В перший день весни, 1 березня, у світі святкують День кішок.  Мало хто, байдужий до цих грайливих, ласкавих і дуже розумних тварин.  Кішки є справжнім домашнім хижаком. Вони не лише оберігають домівку від гризунів, але і як багато хто стверджує, лікують та продовжують життя господарю. Кожен кіт має свій особливий характер. Вони вимагають поваги до себе від господарів, бо відчувають себе на рівні з людьми.  Цікаво, що загалом, у світі існує кілька дат святкування Дня кішок. Окрім 1 березня, цей день святкують ще за японським календарем – 22 лютого. Американці цей день відзначають 29 жовтня, а найбільше країн світу День кішки відзначає 8 серпня.

Перші кошачі з'явилися на нашій планеті близько 50 мільйонів років тому. Впродовж наступних 25 мільйонів років у процесі еволюції з них сформувалися ранні сучасні види кішок, які населяють земну кулю і дотепер.

Фелінологи стверджують, що у світі сьогодні налічується 256 видів котів, які, безумовно, доповнюють затишок у всьому нашому житті.

За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Найбільше їх в Австралії, де на 10 жителів приходиться 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією (тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів), а в Європі першість належить Франції, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. В той же час є країни, де домашній кіт майже не зустрічається (наприклад, Перу та Габон).

Коти – легендарні особистості. Про них існує чимало повір’їв:

Подейкують, що коти мають цілих дев’ять життів! При чому, всі коти вміють правильно себе поводити при падінні: спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці спина, вигинається, щоб пом’якшити приземлення.

Кішка – перший гість у новому будинку. Здавна існував звичай, згідно якого, перш ніж увійти в новий будинок, туди треба пустити кішку.

Вірили і в «метеорологічні» властивості кішки: якщо вона спить в найтеплішому місці будинку – варто очікувати похолодання, шкребе підлогу – до сильного вітру; кіт вмивається і вилизує лапки – погода найближчими днями буде теплою і сонячною; чхає – до дощу.

Найцікавіші факти про котів:

 - Вони сплять 2/3 доби. Цікаво, що дванадцятирічний кіт був активним всього 4 роки свого життя.

- Кішки - лівші, а коти - правші. Вона, як правило, "риє" лівою лапою, а він - правою.

- Кішки здаються менш емоційними, ніж собаки. Вчені кажуть, що це не правда. Котячий мозок анатомічно ближче до людського. За емоції відповідають ті ж ділянки мозку, що і в людини.

- Кішки піддавалися інквізиції. Папа Інокентій VIII вважав їх провідниками між відьмами і силами зла. Винищивши кішок в Європі, люди отримали нашестя щурів і епідемію чуми.

- У Стародавньому Єгипті їх настільки шанували, що звели в ранг богів. Якщо домашня кішка вмирала, то сім'я голила брови і голову, а також оплакувала її. Улюбленицю бальзамували разом з мишами і ховали в сімейній могилі.

- Найдорожча кішка за всю історію обійшлася її власникові у $50 тис. Це був клон колишньої улюблениці, яка померла від старості.

- Найстаріший кіт прожив 38 років і був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.

- В Австрії кожній кішці, яка охороняла продуктові склади, виплачують пожиттєву пенсію у вигляді м'яса і молока.

- Окрім Всесвітнього дня кішок також, існує День чорного кота та День рудого або апельсинового кота. Метою Дня чорного кота є перемогти середньовічну неосвіченість і упереджене ставлення до чорних кішок

Всесвітній день котів – це ще один привід попестити свого улюбленого домашнього вихованця, адже всі коти без винятку дуже люблять ласку і тепло. Якщо забезпечити їм комфортне життя, повну турботи і ніжності, тоді кішки обов'язково подарують своїм господарям своє приємне муркотання.

Вітаємо всіх любителів кішок зі святом, цінуйте своїх «домашніх тигрів», бо як казав Віктор Гюго, Бог створив кішку для того, щоб у людини був тигр, якого можна погладити.

Посилання на джерела:

 https://vsim.ua/Podii/1-bereznya--vsesvitniy-den-kotiv-10816569.html

https://voladm.gov.ua/article/1-bereznya-den-kotiv/

https://child-library.kiev.ua/index.php/arkhiv/1221-1-bereznya-vsesvitnij-den-kotiv

https://gazeta.ua/articles/science-life/_sogodni-vidznachayut-mizhnarodnij-den-kotiv-pokazali-mili-foto-ta-video/888658

Зображення:

https://naurok.com.ua/uploads/files/57611/112329/119884_images/1.jpg

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий