вторник, 24 апреля 2018 г.

Новини літератури: "Степова принцеса" О. Огульчанського

 30 березня цього року бердянці відзначили 106у річницю від дня народження Олексія Яковича Огульчанського — українського дитячого письменника, відомого бердянського краєзнавця, археолога, талановитого педагога, журналіста, члена Спілки письменників СРСР, почесного члена Українського товариства охорони природи. А вже 11 квітня мешканцям міста був представлений невідомий твір письменника – «Степова принцеса», який чекав на друк аж 31 рік.

  Нова книга вийшла завдяки ініціативі та фінансуванню Інформаційної групи «ПРО100», а також зусиллям  відомих бердянських мовознавців та літераторів — Ольги Дмитрівни та Андрія Олександровича Будугай, які багато років вивчають творчий доробок Олексія Яковича.
Повість «Степова принцеса» є другим твором у задуманій О.Я. Огульчанським дилогії про пригоди хлопчаків в одному з приазовських сіл. Перша її частина — повість «Дарунок Кніповича» — побачила світ у 1986 році у видавництві «Веселка», там же мала б побачити світ і «Степова принцеса», але, нажаль, цього не сталося через брак коштів у видавництві.  Дружина письменника Катерина Миколаївна Огульчанська розповідала, що це морально підірвало Олексія Яковича і значно вкоротило його земний шлях. З надією що повість колись таки дійде до читача, Катерина Миколаївна передала рукопис повісті подружжю Будугай.
Робота над книгою тривала майже рік: багато зусиль пішло на розшифровку рукопису та літературне редагування, які виконали Ольга Дмитрівна та Андрій Олександрович Будугаї, окрім того, мовознавці підготували до видання ґрунтовне дослідження біографії, наукового і творчого доробку Олексія Огульчанського (до речі, обидві частини дилогії видано разом). Оформленням книги займалася команда «ПРО100» та колектив Бердянського художнього музею ім. І.І. Бродського, у фондах якого зберігається чимало чудових графічних та живописних творів, присвячених нашому краю. Були підібрані понад 30 творів видатних українських та радянських художників, які близькі до сюжету повістей і тепер прикрашають видання у якості ілюстрацій.
Тож тепер «Степова принцеса» чекає на читачів в усіх бібліотеках міста! 
А ми пропонуємо вам переглянути "Актуальне інтерв'ю" з подружжям Будугай, в якому Ольга Дмитрівна та Андрій Олександрович розповідають про вихід книги-дилогії «Степова принцеса» Олексія Яковича Огульчанського:




Публікації в міських газетах про вихід книги:  
 Джерела та корисна інформація:


Комментариев нет:

Отправить комментарий