понедельник, 18 января 2016 г.

Тренінг з медіаграмотності

17 січня цього року на базі Центральної бібліотеки Бердянської міської централізованної бібліотечної системи відбувся тренінг присвячений питанням медіаграмотності. Тренером виступила Ганна Дворна – бібліотекар методико-бібліографічного відділу Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва.
Метою тренінгу було надати базові знання та навички в сфері медіа, познайомити учасників заходу з найбільш розповсюдженими видами маніпуляцій та пропаганди, а також, ознайомити їх з базовими інструментами перевірки інформації та критичного мислення.

Слід зазначити, що головне завдання  цього проекту полягало не в тому, аби сказати якими ЗМІ необхідно користуватись, а в навчанні людей  протистоянню пропаганді та маніпуляції,  які ведуть до паніки, ненависті.


Подібні тренінги проводяться у співпраці з проектом "Програма медіаграмотності громадян", який був розроблений за підтримки Глобального фонду миру та безпеки, Міністерства іноземних справ та міжнародної торгівлі Канади. В Україні проект впроваджують партнери: IREX, StopFake, та Академія Української преси.
Учасниками бердянського тренінгу  стали  не лише бібліотекарі, а й всі ті люди, які бажали стати більш свідомими медіакористувачами.
Пропонуємо і вам дізнатися більше про медіаграмотність за допомогою цих лінків:
Портал «Медіаосвіта і медіаграмотність» створено у 2013 році на базі он-лайн бібліотеки з медіаосвіти Міжнародного благодійного фонду «Академія української преси». Портал містить розділи як для всіх категорій медіапедагогів, так і для медіаспоживачів. Тут ви знайдете презентації відеоматеріали, документи, публікації, програми, матеріали семінарів, перелік корисних ресурсів та мапу медіаосвіти.
Підручник з Медіаосвіти та медіа грамотності.
До речі, Академія української преси має власний аккаунт на SlideShare, тож ви маєте змогу познайомитися і з іншими публікаціями (дивитися за цим посиланням).
Проект MediaSapiens. Основна мета проекту –  підвищити медіаграмотність аудиторії, навчити краще розуміти  суть медіа, орієнтуватись в інформаційному просторі, навчитись критично ставитись до ЗМІ, відрізняти якісну та правдиву інформацію, виявляти маніпулятивні спроби впливати на громадську думку та не піддаватись їм, довідатись про інформаційні права та можливості їх використання.
Ну і, звісно, вікіпедичні матеріали про медіаграмотність та  історію її появи.
Сподіваємось, було цікаво! Залишайтесь з нами!
Джерело відео:

Комментариев нет:

Отправить комментарий