вторник, 20 мая 2014 г.

Цікаві факти про Україну

Станція метро «Арсенальна» в Києві – найглибша в світі. Вона сягає глибини 155,5 м. Станцію побудували однією з перших, у 1960 р., у безпосередній близькості до будівлі парламенту.

Найдовша печера України під назвою «Оптимістична» знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера довжиною приблизно 230,5 км. Вона є однією з найдовших печер у світі і найдовшою в Євразії.

Перша гасова лампа винайдена у Львові у 1853 р. двома аптекарями. Того ж року в одному із львівських шпиталів була проведена перша невідкладна нічна операція, що стало можливим завдяки використанню цих ламп для освітлення операційної.

Київська вулиця Хрещатик є найкоротшою головною вулицею серед світових столиць (1225 метрів), але, водночас, однією із найширших та наймальовничіших.

Трембіта – український духовий інструмент, занесений у Книгу рекордів Гінесса як найдовший музичний духовий інструмент у світі. Деякі трембіти можуть сягати до 8 м. завдовжки. Цікаво, що традиційно вона виготовляється з «громовиці» (дерева, в яке влучила блискавка),  – це надає їй унікального звучання.

Українець Микола Сядристий, хоч і не «шульга», проте підкував блоху, як герой відомої повісті М. Лєскова . блоху можна побачити в Київському музеї мініатюр. Серед інших його витворів є навіть складніші, як, наприклад, найменша книга – 12 сторінок із поезією Т. Шевченка, зшитих павутинкою (розмір 0,6 мм); найменші шахи (дошка з фігурами, що відтворюють партію Альохіна – Капабланки, розташована на голівці шпильки); троянда розміром 0,05 мм, поміщена у людську волосину; модель фрегата «Червоні вітрила» з 337 деталей завдовжки 3,4 мм. Та багато інших. Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти, залишаючи незабутнє враження серед глядачів різних країн світу. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, у постійній експозиції мікромініатюр в Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра.






Джордж Гершвін написав одну з найбільш відомих світових пісень “Summertime” (її виконує Луї Армстронг та Ельза Фіджеральд) після того, як надихнувся українською народною колисковою “Ой ходить сон біля вікон”.
Одна з найвідоміших українських різдвяних пісень “Щедрик” (1916) (написана українським композитором, Миколою Леонтовичем (1877-1921), відома всьому світу як “Carol of the Bells” або “Ring Christmas Bells” (1936).

Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку, встановлені в 1200 місцях по всьому світу.

Найстаріша в світі карта відома науці, а також найбільш стародавнє поселення Homo Sapiens, були виявлені на Україні, в селі Королево, біля Міжгір’я.  Її вік становить приблизно 14,5 – 15 тисяч років. Карта була вирізана на кістці мамонта. Поселення було мабуть  з цього ж матеріалу.
Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).
В Україні поблизу Нікополя, на косі біля р. Лапінки, на одному з рукавів Дніпра можна побачити, а точніше почути явище, що рідко зустрічається у світі, — співучі піски. «Спів» цих, мабуть, найдивніших пісків чути після дощу, коли верхній шар злипається і утворює крихку кірку. Крокуючи нею, можна почути звуки, подібні до свисту повітря, випущеного з автомобільної камери.
В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 р. місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. У цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, який крім написання музики також керував роботами з реставрації тамтешнього органу.

Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні. Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Дніпровські піски існували здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому своєму вигляді з’явилася порівняно нещодавно: через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнилися піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

Олешківські піски за температурним режимом та кількістю опадів можна швидше віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Трапляються тут піщані бурі.
В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою. Проте науковці дослідили, що масштабно добувати звідси воду не можна, оскільки рівень води знизиться, і ліси, які насаджені довкола пустелі, не зможуть стримувати піски. До найближчого населеного пункту – близько 7 км.
Раніше в Олешківських пісках знаходився військовий полігон, на якому відпрацьовували бомбування льотчики з країн Варшавського договору. У зв’язку з цим було обмежено наукове дослідження регіону. І зараз у пісках знаходиться значна кількість снарядів, що не розірвалися.
У Чорному морі виявили єдину в світі підводну річку.

Британські вчені знайшли на дні Чорного моря єдину в світовому океані підводну річку. Це відкриття зробили вчені з університету англійського м. Лідс, які проводили тут наукові дослідження. З’ясувалося, що довжина річки становить 37 морських миль, ширина – більше півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км/г). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, посідала б шосте місце в світі за цим показником. Водний потік утворений проникненням через протоку Босфор більш солоної води Мармурового моря в менш солоне середовище Чорного моря. Таким чином, вода в річці відрізняється високою концентрацією солі.
Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 р. він побачив її роботи на виставці, то сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину Білокур з відомою всьому світові художницею Серафін Луіс.


Джерела:


Комментариев нет:

Отправить комментарий