четверг, 9 марта 2017 г.

Книжкове меню: торт "Дунайські хвилі"

Як ви напевно пам'ятаєте, на сторінках нашого блогу ми вже писали про кулінарні рецепти, які були взяті з книг відомих письменників. Сьогодні хотілося б познайомити вас з рецептом торта "Дунайські хвилі", знайденому в романі сучасного українського письменника Мирослава Дочинця «Лис», який ви можете узяти у нашій бібліотеці.

Как вы помните, на страницах нашего блога мы уже писали о кулинарных рецептах, которые были взяты из книг известных писателей. Сегодня хотелось бы познакомить вас с рецептом торта "Дунайские волны", найденном в романе современного украинского писателя Мирослава Дочинца «Лис», который вы можете взять в нашей библиотеке.

Отже, рецепт:
… Невдовзі затьохав сигнал повідомлення. Ось він – ніздрюватий кусень, ув’язаний рум’яними, коричневими й білими шарами, хвилеподібний згори, облитий матовим шоколадом. А всередині відверта м’якоть плодів стікала густим соком. Зранку він не мав у роті й рісочки, і від цього дива йому засмоктало під грудьми.
“Дунайські хвилі”. Тісто: 2 склянки борошна, 250 г масла, 6 яєць, 1 склянка цукру-пудри, 2 ст. ложки какао, 2 ч. ложки порошку до печива, 1 пачка ванільного цукру, ром, 1 кг свіжих фруктів (персики, абрикоси, ананаси, айва).
Крем: 250 г масла, 1,5 склянки молока, 1,5 склянки цукру, 2 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки крохмалю, 1 пачка ванільного цукру, 1 цитрина.
Помадка: 125 г масла, 3 ст. ложки води, 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки какао.
Розтираємо в макітрі масло з цукром-пудрою, поступово додаючи по одному жовтку, ванільний цукор, просіяне через сито разом з порошком до печива борошно, ром. Вкінці додаємо збиту з білків піну й замішуємо тісто. Ділимо його на дві частини. До однієї частини додаємо какао і 2 ст. ложки води. На вистелену промащеним папером британку, що має високі стінки, викладаємо ложкою білу частину тіста, рівномірно розподіляючи його по всій формі, на неї таким самим чином викладаємо тісто з какао. Посипаємо його білими сухарями – вони вберуть вологу. Зверху розкладаємо густо нарізані фрукти ( в довільному порядку, рядами або хвилями). Висота фруктового шару може бути 2 см. Випікаємо в нагрітій печі не менш, ніж 45 хв. Коли корж охолоне, змащуємо його зверху кремом, а потім заливаємо помадкою.
Помадку готуємо так: вказані продукти нагріваємо, доки не розчиниться цукор, весь час помішуючи, охолоджуємо і виливаємо на корж.

Крем. Змішуємо цукор, борошно та крохмаль, розводимо суміш молоком. Після цього ставимо на малий вогонь і варимо до запустіння, при цьому інтенсивно помішуючи. Охолоджений крем поступово по ложці додаємо до розтертого в макітрі масла і добре розтираємо. Наприкінці даємо сік з однієї цитрини.
Ніколи нічого складнішого він не читав. Збентежений тим, що нічого не запам’ятав, хотів перечитати ще раз. Однак передумав і швидко написав відповідь: «Так»…
Взагалі, торт «Дунайські хвилі» вважається яскравим представником німецької кулінарії,  і його класичний рецепт передбачає  використання свіжої  або консервованої  вишні, вершкового кремового пудингу і два види бісквіта: класичний світлий і шоколадний.  Існує багато варіантів приготування цього десерту. І ви, звісно, можете обрати той, який подобається вам найбільше.
Далі буде…
Джерело зображення:
Джерело рецепта:
Дочинець М. Лис та інші детективні історії: Роман, оповіданні / Мирослав Дочинець. – Мукачево: Карпатська вежа, 2016. – 356 с. – С.80-83.
Ще варіанти рецептів на просторах інтернету:

6 комментариев:

  1. Обязательно попробую! Читать было очень ВКУСНО!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Приятно, что вам понравилось:) Да, хотелось бы и приготовить такой десерт:))

      Удалить
  2. Ответы
    1. Дякуємо! Шукайте й інші рецепти у рубриці "Книжное меню" ;)
      А незабаром буде ще одна публікація, присвячена рецепту знайденому у творах М. Дочинця.

      Удалить
  3. Спасибо за рецепт, пробудил такой аппетит, что хоть иди на кухню. Скоро у моей коллеги юбилей, попробую приготовить!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Всегда пожалуйста, Анна Борисовна! Приятно, что вам понравилась публикация и рецепт:)
      Спасибо за внимание к блогу:))

      Удалить