пятница, 17 декабря 2021 г.

Геній детективу

 


24 грудня виповнюється 115 років від дня народження видатного британського письменника, автора 93 детективных романів  Джемса Хедлі Чейза.

Джеймс Хедлі Чейз народився 24 грудня 1906 року в Лондоні, в сім'ї відставного офіцера, навчався в королівській школі в Рочестері і пізніше в Калькутті.

У 18-річному віці Чейз залишив рідний будинок, а разом з цим і навчання. Він випробував чимало професій, міняв безліч місць роботи, і ось одного разу стає агентом-розповсюджувачем книг "Дитячої енциклопедії".

Пізніше він так з іронією згадає про ці роки: "…довелося постукати не менше ніж у сто тисяч дверей, і за кожною з них міг зустріти будь-кого з персонажів своїх майбутніх романів, і чекати будь-який прийом — від люб'язного запрошення зайти і випити чашечку кави до різкого накази забиратися геть… І стільки довелося мокнути під дощем і стукіт підборів на мокрих мостових, що зараз ніхто не в силах змусити мене вийти з дому в сиру погоду".

Через кілька років Чейз почав працювати у великій оптової книжкової фірмі "Симпкин і Маршал" — спершу рядовим продавцем, а потім завідувачем відділом постачання товару в спеціальні книжкові магазини. Тут він ґрунтовно познайомився з літературою, читав багато (іноді ночі безперервно), бачив власними очима "весь навкололітературний бізнес", а заодно вивчає смаки і потреби масового читача. Незабаром Джеймс вирішив спробувати себе у якості письменника. Спочатку Чейз написав ряд гумористичних оповідань, використовуючи різні псевдоніми,  в вже в 1938 році він зробив перші спроби написання бойовика в дусі "пригод американських гангстерів".

За 6 вільних від роботи вихідних (12 днів) 32-річний Чейз написав свій перший "крутий детектив" — "Немає орхідей для міс Блэндиш". Роман був добре прийнятий видавцем, критикою і читачами, ставши однією з найбільш продаваних книг десятиліття.

Тож Чейз став професійним письменником, який багато писав, і часто публікувався, і тільки служба в армії льотчиком Королівських Повітряних Сил Великобританії під час Другої світової війни на деякий час перервала його творчість.

Більшість своїх романів Чейз написав, використовуючи словники американського сленгу, карти, енциклопедії і довідники про життя американського злочинного світу. Дія більшості його романів відбувається в США, хоча сам Чейз там ніколи не жив (за винятком двох коротких поїздок в Майамі і Новий Орлеан). Незважаючи на це, опис вулиць, міст і районів у романах дано з вражаючою точністю.

Кілька романів ("Лотос для міс Квон" і "Труна з Гонконгу"), дія яких відбувається на Далекому Сході, автор створив після поїздки туди в 1960 році.

Написані романи Чейза в стилі відомих класиків жанру, Дэшиэла Хеммета і Реймонда Чандлера. В 1943 році останній навіть звинуватив Чейза в плагіаті. Звинувачення було доведено, і Чейз опублікував публічне вибачення.

У 1956 році Чейз переїжджає до Франції, а в 1961 році — в Швейцарії. У 1967 році, на прохання кінопродюсера Сема Шпігеля, Чейз допомагав в написанні сценарію до антифашистського фільму "Ніч генералів".

Рене Реймонд, відомий всьому світу як Джеймс Хедлі Чейз, помер 6 лютого 1985 року, на 79-му році життя, у Швейцарії.

  Познайомитися з творчістю видатного британця можна у нашій бібліотеці! Тож чекаємо на вас!

Джерело:

https://www.ukrlib.com.ua/bio-zl/printit.php?tid=8606

 

Зображення:

https://uk.wikipedia.org/w/index.php?curid=2026790

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/0/0e/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81_%D0%93%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D1%96_%D0%A7%D0%B5%D0%B9%D0%B7._%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE.jpg

Комментариев нет:

Отправить комментарий