понедельник, 6 декабря 2021 г.

Великий майстер художнього слова

 

12 грудня виповнюється 200 років від дня народження Гюстава Флобера - відомого французького письменника-романіста, одного з творців жанру сучасного роману.

 


Гюстав Флобер народився 12 грудня 1821 року в Руані. Його батько був відомим лікарем, мати – представницею старовинного норманського роду.

З дитинства Гюстав  виявив інтерес до історії та літератури. Він читав не тільки модних в ту пору романтиків, а й Сервантеса з Шекспіром. У 1840 році Флобера відправили в Париж вивчати право. За три роки навчання він не подружився з правової премудрістю, зате потоваришував із письменником і журналістом Дю Каном.

У 1843 році у Флобера було виявлено нервове захворювання, схоже з епілепсією, і наказаний малоактивний спосіб життя. Коли в 1846 р. помер його батько, Гюстав переїхав в маєток Круассе (знаходився біля Руана ) до матері, і вся його подальша біографія була пов’язана з цим місцем. Флобер вів замкнутий спосіб життя і виїжджав звідси порівняно надовго всього лише двічі за життя, і в обох випадках його супутником був Максим Дюка, кращий друг.

Батьківський спадок дозволяв їм з матір’ю не думати про хліб насущний, Флобер міг повністю віддатися літературній праці. Перші його повісті – «Мемуари божевільного» (1838), «Ноябрь» (1842) – були складені в дусі французького романтизму, але вже в першій редакції роману «Виховання почуттів» (1843 -1845, залишилася неопублікованою) помітний перехід на реалістичні позиції.

Він удосконалював свій стиль з граничною увагою, відволікаючись лише на літературні бесіди з Мопассаном, братами Гонкурами, Емілем Золя, Тургенєвим.

Першим опублікованим романом Флобера був роман «Пані Боварі» (1857). Його інтерес до форми роману, успішно реалізований в унікальній структурі «Пані Боварі», уплинув на наступних письменників, що поставили своєю метою створення нових форм і технічних прийомів — Г. Джеймса, Дж. Конрада, Дж. Джойса, М. Пруста і багатьох інших.

Роман з’явився на сторінках журналу «Ревю де Парі» з редакторським купюрами, тим не менш, навіть це не врятувало від обвинувачення книги в аморальності і притягнення її автора суду. Після винесення виправдувального вироку роман був випущений повністю в 1857 р. у вигляді окремого видання.

Другий роман Флобера, «Саламбо» (1862), став результатом поїздки в Африку і серйозних історико-археологічних вивчень. Тут явно помітне прагнення автора відмовитися від буденності, піти у часи сивої давнини.

У 1858 Флобер почав поїздку в Туніс і Алжир, де збирав фактичний матеріал для другого роману – «Саламбо» (опублікований в 1862 р). У 1863 вийшов третій роман – «Виховання почуттів», в 1874 р побачила світ «Спокуса святого Антонія», драматична поема в прозі філософського змісту. Вінцем творчої біографії Флобера стали опубліковані в 1877 р. «Три повісті» і залишився недописаним роман «Бувар і Пекюше».

 В останні роки життя Флобера переслідували нещастя: померли його матір, та друг Буйе, перервалася дружба з Максимом Дюка, було окуповано маєток ворожою армією під час франко-пруської війни, фінансові труднощі. Він не пізнав комерційного успіху при виданні своїх книжок, які ще довго викликали неприйняття у критиків.

Однак повністю самотній Флобер не був, він дружив з Жорж Санд, був наставником Гі де Мопассана, ним опікувалася племінниця. Організм письменника був сильно виснажений, і він помер 8 травня 1880 р. від інсульту.

Творчість Флобера справила значний вплив не тільки на національну, але і світову літературу. Крім того, завдяки його наставництву в літературу прийшов цілий ряд обдарованих літераторів

Джерела:

https://dovidka.biz.ua/gyustav-flober-biografiya

https://calendate.com.ua/person/1650

Зображення:

Автор: Надар - This file comes from Gallica Digital Library and is available under the digital ID btv1b100502719/f1, Общественное достояние, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22246

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий