пятница, 10 декабря 2021 г.

11 грудня - Міжнародний день гір

 

11 грудня відзначається Міжнародний день гір (International Mountain Day), встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у січні 2003 року (резолюція A/RES/57/245).

Джерело - див. унизу


Оскільки сьогодні все частіше визнається, що гори є вразливими екосистемами, що мають глобальне значення як джерело більшої частини світових запасів прісної води, місце проживання унікальної біологічної різноманітності та розташування багатої культурної спадщини, популярне місце відпочинку та туризму.

Гори – це заповідник для багатьох унікальних видів рослин та тварин. Але погіршення стану навколишнього середовища призводить до посухи, зсувів, обвалів та інших стихійних лих у горах, а загострення політичної обстановки в гірських регіонах — до локальних війн, поширення тероризму, зростання кількості біженців, голоду та хвороб. І все це призводить до втрати унікального природного та людського потенціалу гірських регіонів. Тому так важливо привертати увагу світової спільноти до цих проблем для збереження гір.


 Генеральна Асамблея ООН закликала співтовариство організовувати у цей день заходи на всіх рівнях з метою привернення уваги до проблем розвитку гірських регіонів планети та необхідності надання допомоги їх населенню. У відповідній резолюції відзначено особливу актуальність дій, спрямованих на сталий розвиток гірських регіонів. Просвітницькі заходи, присвячені цьому Дню, зазвичай включають тематичні книжкові ярмарки, симпозіуми, лекції та семінари, також проводяться тематичні заняття у школах. Товариства любителів гір зазвичай проводять пізнавально-розважальні заходи тижня, що включає 11 грудня.

Також треба зазначити, що кожного року для Міжнародного дня гір визначається тема, в рамках якої розробляються інформаційні матеріали та відбуваються заходи. Так, у різні роки девізами Дня були слова: "Світ: ключ до сталого розвитку гірських районів", "Гірський туризм: як змусити його працювати для бідних", "Продовольча безпека в горах", "Управління ризиками стихійних лих у горах", " Гірські меншини та корінні народи», «Гори: Ключ до сталого майбутнього», «Культура гір: різноманітність та самобутність» та інші.

До речі, є ще одне свято, пов'язане з горами – це Міжнародний день альпінізму (День альпініста), який відзначається щорічно 8 серпня.

Джерела:

Зображення: Hans Stieglitz, Mount Everest (this file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license).

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%B3%D0%BE%D1%80#/media/File:Shivas_Kinder_-_0253.jpg

 

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%B3%D0%BE%D1%80

 

http://www.calend.ru/holidays/0/0/1730/

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий